Czy jesteśmy tym, co jemy? Powstał największy w historii katalog mikrobów żywnościowych

Nasi autorzy

Czy jesteśmy tym, co jemy? Powstał największy w historii katalog mikrobów żywnościowych

fot. Pixabay fot. Pixabay Bakterie i grzyby występujące w fermentowanych przysmakach, takich jak kimchi (danie kuchni koreańskiej przygotowane z kiszonych lub fermentowanych warzyw) są również obecne w ludzkim mikrobiomie.

W powiedzeniu „Jesteś tym, co jesz” jest wiele racji, przynajmniej jeśli chodzi o mikrobiom. Katalog mikroorganizmów występujących w ponad 2500 produktach, w tym w serach, mięsie i innych potrawach, wskazuje na to, że mała część mikrobiomu każdego z nas pochodzi z jedzenia, którym się żywimy. Analiza, która na to wskazuje, jest do tej pory najbardziej obszernym kompendium bakterii, grzybów i innego rodzaju mikroorganizmów występujących w jedzeniu.

Niektóre z mikrobów są niezbędnym składnikiem fermentowanych potraw, począwszy od salami poprzez kiszoną kapustę i kimchi aż do kefiru. Występowanie innych mikroorganizmów w sfermentowanej niż w niesfermentowanej  żywności ma znaczenie dla smaku poszczególnych produktów, ale także wpływa na to, jak szybko się one psują, mówi mikrobiolog Nicola Segata z Uniwersytetu w Trydencie we Włoszech, który współkierował pracą opublikowaną w czasopiśmie naukowym „Cell” 29 sierpnia br.

Fermentowana żywność

Segata i jego współpracownicy zsekwencjonowali DNA mikroorganizmów z prawie 2000 różnych produktów żywnościowych i zestawili te dane z prawie 600 znanymi do tej pory danymi dla mikrobiomów żywnościowych. Większość z badanych pokarmów była sfermentowana, ale analiza uwzględniała także świeże mięso, ryby, owoce i warzywa.

Podobne do siebie produkty mają tendencję do zawierania w swoim składzie podobnych drobnoustrojów, choć dokładniejsze zbadanie tej kwestii pozwoliło na odkrycie ciekawych wzorców. Bakterie wytwarzające kwas mlekowy (w tym Lactobacillus) występowały powszechnie w produktach mlecznych, ale w każdym produkcie znaleziono nieco inne odmiany z tej grupy mikrobów: na przykład holenderski ser pleśniowy zawierał inne gatunki bakterii z grupy Lactobacillus niż włoska mozzarella czy fontina. Z kolei mikroorganizmy znalezione w kawie, kombusze (rodzaj sfermentowanej herbaty) i pu’er - fermentowanej herbacie z Yunnan w Chinach – przypominały te, które występują w napojach alkoholowych.

Praktycznie każde tego rodzaju badanie pozwala odkryć do tej pory nieznane organizmy i tym razem nie było inaczej – około połowa zidentyfikowanych mikroorganizmów była do tej pory nieznana. Szczególnie dużo znaleziono ich w specyficznych, regionalnych potrawach: pulque — kwaśnym winie z agawy pitym w Meksyku czy afrykańskim winie palmowym i solance do serów.

Wspólny mikrobiom

Kiedy badacze porównali mikrobiomy występujące w badanych potrawach z danymi na temat mikrobiomu występującego w ludzkich ustach i jelitach (naukowcy mieli do dyspozycji tysiące takich próbek), znaleźli część wspólną: około 3% mikrobiomu występującego w jelitach osób dorosłych, 8% w jelitach dzieci i aż 50% w jelitach noworodków zostało także znalezione w jedzeniu. Jak zauważa Nicola Segata, nie oznacza to, że wszystkie te mikroorganizmy zagnieździły się w naszych jelitach po spożyciu danej potrawy, gdyż mogły one również po prostu krążyć w środowisku i być przekazywane od człowieka do człowieka; jednak mikroorganizmy znalezione w jelitach noworodków wykryto również w mleku kobiecym.

Jak zauważa Benjamin Wolfe, mikrobiolog z Tufts University w Medford w stanie Massachusetts, ta analiza stanowi dobry punkt wyjścia do zbadania tego, dlaczego dana grupa mikrobów znajduje się w konkretnym produkcie spożywczym. To z kolei może pozwolić na produkcję nowych rodzajów żywności o nieznanych do tej pory właściwościach.

Źródło: nature.com, AD

Wiadomości o premierach nowych książek Białego Kruka i spotkaniach autorskich prosto na Twoją skrzynkę mailową, a do tego jeszcze prezent - bon 50 zł na zakupy w naszej księgarni internetowej! Dołącz już dziś do grona Czytelników Biuletynu Białego Kruka! Aby to zrobić, kliknij TUTAJ.

Prenumerata próbna miesięcznika WPIS (wydanie papierowe)

Prenumerata próbna miesięcznika WPIS (wydanie papierowe)

 

.

Prenumerata elektroniczna WPiSu na cały 2024 rok (11 numerów, w tym jeden podwójny)

Prenumerata elektroniczna WPiSu na cały 2024 rok (11 numerów, w tym jeden podwójny)

 

Roczna prenumerata elektronicznej wersji miesięcznika WPIS - najciekawszy i najbogatszy miesięcznik na rynku co miesiąc na Twojej skrzynce mailowej!
Najbogatszy – z uwagi na bogactwo treści i tematów, wspaniałą fotografię i grafikę, wyjątkowe edytorstwo. „Wpis” czytają i rekomendują największe autorytety w naszym kraju! Do grona naszych autorów należą m.in. Adam Bujak, ks.

Pomiędzy Wschodem a Zachodem. W kręgu myśli Feliksa Konecznego

Pomiędzy Wschodem a Zachodem. W kręgu myśli Feliksa Konecznego

Wojciech Reszczyński

Z wszystkich stron słyszymy o wielkim postępie; w medycynie, w technice, w badaniach kosmosu… Równocześnie z wszystkich stron atakuje nas postęp fałszywy, cofający ludzkie życie do czasów pogańskich, ignorujący Boga, unicestwiający sumienia, drwiący z zasad moralnych, zachęcający do praktykowania wynaturzeń.

Tyrania postępu

Tyrania postępu

Andrzej Nowak, ks. Dariusz Oko, ks. Waldemar Chrostowski, Jerzy Kruszelnicki, Grzegorz Kucharczyk

Kim będziemy za parę lat? Czy w ogóle jeszcze będziemy? Nasza rzeczywistość przypomina sytuację znaną nam z opisów i filmów o katastrofie „Titanica”. Statek zderzył się z górą lodową i zaczyna tonąć, ale pokładowa orkiestra pięknie gra i gra.

Bunt barbarzyńców. 105 pytań o przyszłość naszej cywilizacji

Bunt barbarzyńców. 105 pytań o przyszłość naszej cywilizacji

Wojciech Roszkowski

Czy cywilizacja zachodnia, do której wszak należymy, już upadła? A jeśli tak, to czy będzie w stanie się podnieść i pod jakimi warunkami? Pytania te nurtują wielu ludzi, także wybitnego intelektualistę i świetnego pisarza prof. Wojciecha Roszkowskiego. Autor rozważał je już w skrzącym się imponującą erudycją dziele „Roztrzaskane lustro”, które stało się bestsellerem ubiegłego roku.

Komentarze (0)

  • Podpis:
    E-mail:
  • Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. Wpisy są moderowane przed dodaniem.

Zamknij X W ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie ze strony bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym.