Spożycie mięsa znacznie spada. Są wyniki nowego badania na europejskich konsumentach

Nasi autorzy

Spożycie mięsa znacznie spada. Są wyniki nowego badania na europejskich konsumentach

Warzywa i owoce są obecnie podstawą piramidy zdrowego żywienia. Fot. Pixabay Warzywa i owoce są obecnie podstawą piramidy zdrowego żywienia. Fot. Pixabay Prawie połowa europejskich konsumentów zmniejszyła spożycie mięsa w ciągu ostatniego roku, a prawie 40 procent planuje spożywać mniej mięsa w ciągu najbliższych sześciu miesięcy, wynika z ankiety przeprowadzonej przez międzynarodową organizację wegetariańską ProVeg. Badanie zatytułowane „Czego chcą konsumenci: europejskie badanie postaw konsumentów wobec żywności pochodzenia roślinnego” pokazuje zmianę w preferencjach konsumentów w kilku krajach europejskich.

„Apetyt europejskich konsumentów na żywność pochodzenia roślinnego się utrzyma, o czym świadczy liczba Europejczyków, którzy deklarują, że w przyszłości chcą jeść więcej roślinnych alternatyw dla nabiału i mięsa”, powiedziała Vinciane Patelou, dyrektor ENSA- Europejskiego Stowarzyszenia Żywności Pochodzenia Roślinnego.

Przebadano ponad 7500 konsumentów w dziesięciu krajach europejskich: Austrii, Danii, Francji, Niemczech, Włoszech, Holandii, Polsce, Rumunii, Hiszpanii i Wielkiej Brytanii. Około 46 procent respondentów stwierdziło, że ograniczyło już spożycie mięsa w ciągu ostatniego roku; tendencja jest podobna, jeśli chodzi o nabiał, a około 30 procent konsumentów twierdzi, że chciałoby zmniejszyć spożycie przetworów mlecznych.

„Oczywiście istnieje długoterminowy trend konsumencki polegający na włączaniu wegańskiego białka do regularnej diety” – powiedział Marcus Keitzer, członek zarządu PHW Group, głównego niemieckiego dostawcy mięsa. „Jedno wiemy na pewno: ani same produkty mięsne, ani dostępne obecnie alternatywne opcje białka nie będą w stanie samodzielnie zaspokoić zapotrzebowania na białko przyszłych pokoleń” – stwierdził. „Potrzebna jest holistyczna strategia platformy białkowej, która obejmuje ekologicznie zoptymalizowaną produkcję mięsa, a także wizjonerskie podejście w dziedzinie białek alternatywnych”.

Badanie wykazało nie tylko spadek zainteresowania produktami pochodzenia zwierzęcego wśród ankietowanych europejskich konsumentów, ale także towarzyszący mu wzrost zainteresowania produktami roślinnymi. Prawie 30 proc. ankietowanych stwierdziło, że chciałoby spożywać znacznie więcej produktów roślinnych, a smak i zdrowie są głównymi motywacjami dla tych „fleksitarian” (czyli spożywających produkty pochodzenia zwierzęcego tylko od czasu do czasu) do zakupu produktów roślinnych, następnie świeżość, brak dodatków i niższe ceny. Mimo to istnieje wiele barier, jeśli chodzi o żywność pochodzenia roślinnego. Prawie połowa fleksitarian uważa, że ​​oferta warzyw w supermarketach i restauracjach jest niewystarczająca, a 50 procent uważa, że ​​warzywa są zbyt drogie.

Źródło: The Brussels Times/Helen Lyons, AM

Jesteśmy świadkami wielu zmian społecznych, a wiele z nich budzić może nasz niepokój. Jaka przyszłość czeka zatem naszą cywilizację? Odpowiedzi poszukuje w swojej książce prof. Wojciech Roszkowski:

Bunt barbarzyńców. 105 pytań o przyszłość naszej cywilizacji

Bunt barbarzyńców. 105 pytań o przyszłość naszej cywilizacji

 

Czy cywilizacja zachodnia, do której wszak należymy, już upadła? A jeśli tak, to czy będzie w stanie się podnieść i pod jakimi warunkami? Pytania te nurtują wielu ludzi, także wybitnego intelektualistę i świetnego pisarza prof. Wojciecha Roszkowskiego. Autor rozważał je już w skrzącym się imponującą erudycją dziele „Roztrzaskane lustro”, które stało się bestsellerem ubiegłego roku.


Komentarze (0)

  • Podpis:
    E-mail:
  • Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. Wpisy są moderowane przed dodaniem.

Zamknij X W ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie ze strony bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym.